Крок до православ’я: Правила поведінки в православному храмі

Марганецкий очевидец

Православний Храм — Дім Божий, у якому здійснюються богослужіння. У храмі перебуває особлива благодать, ласка Божа, яка передається віруючим через священнослужителів як провідників цієї благодаті. Храм є святим місцем, де невидимо присутній Сам Бог. На престолі храму постійно перебувають «запасні Дари», найсвятіше Причастя на смертельний випадок для вірних.. Тому поводитися в храмі потрібно благоговійно, так, щоб не образити величі святині, не накликати на себе гніву Божого. На службу приходити треба завчасно, за 5–10 хвилин. Увійшовши, перехреститися і зробити поясний уклін. Перед входом чоловіки знімають головні убори. Жінки входять у храм із покритою головою і одягнені відповідно до своєї статі. Одяг повинен бути пристойним і охайним. У храмі не можна говорити голосно, взагалі розмови у храмі потрібно обмежити. Преподобний Амвросій Оптинський повчає: “Тим, хто розмовляє у храмі, посилаються скорботи”. Не варто без потреби ходити по храму. Ставити свічки і прикладатися до ікон потрібно так, щоб не заважати тим, хто молиться. Прийшовши до храму з дітьми, не можна дозволяти їм бігати, пустувати та сміятися. Із дитиною, котра плаче, краще на якийсь час вийти з храму, поки вона не заспокоїться. Сидіти у храмі дозволяється лише у разі хвороби або сильного стомлення. Не можна сидіти, закинувши ногу на ногу. На території храму, не можна палити. Не можна входити на територію храму з тваринами або птахами. Категорично забороняється ходити і розмовляти під час читання Євангелія, співу “Херувимської пісні” і Євхаристичного канону на Літургії (від Символу віри до “Отче наш”). Робити зауваження ближньому, який порушив правила поведінки, потрібно неголосно і дуже делікатно. Якщо ми відчуваємо, що без роздратування не зможемо зробити зауваження, краще взагалі утриматися від нього, натомість про себе помолитися про напоумлення ближнього. Звичайно, потрібно залишатися у церкві до закінчення богослужіння. Йти завчасно можна лише через нездужання або у разі крайньої необхідності, але не під час читання Євангелія та звершення Євхаристії. Навіть біля Церкви треба завжди пам’ятати, що ми біля Храму Божого. Те саме треба пам’ятати і на цвинтарі. Молитва при вході у храм: Увійду в дім Твій, поклонюся храму святому Твоєму в страсі перед Тобою. Господи, веди мене правдою Твоєю, супроти ворогів моїх вирівняй путь мою перед Тобою. Бо немає в устах їх істини, серце їх суєтне, гріб відкритий – гортань їх, язиками своїми лукавили. Суди їм, Боже, щоб відпали від замислів своїх; по множеству нечестя їх відкинь їх, бо прогнівили Тебе, Господи. І нехай возвеселяться всі, що уповають на Тебе, повік радуються, і вселишся в них; і похваляться Тобою ті, що люблять ім’я Твоє. Бо Ти благословиш праведника, Господи; як щитом благовоління вкриваєш Ти нас. Амінь.

Джерело: Парафія Св. ап. Петра і Павла УПЦ КП

Реклама